maandag 1 september 2008

uitstapjes

De meiden hebben de afgelopen dagen leuke dingen gedaan. Maria had een uitstapje met de klas naar een Masai-dorpje. Ze gingen erheen met de schoolbus, een omgebouwde, blauw geverfde vrachtwagen, aan de zijkanten open. Ze zijn daar in een hut en op school geweest en Maria vertelde dat de mensen er heel arm waren. De school had bijna geen tafels en stoelen en er was niets om mee te spelen. En sommige mensen hadden rotte tanden. Onze school had pennen en papier meegenomen om kado te doen. Maria was er behoorlijk van onder de indruk.
Anna was vrijdag uitgenodigd door een meisje van haar klas, die in boarding (intern) zit, voor een " sleep-over". Af en toe mogen de boarders iemand uitnodigen in het boarding-house om te komen logeren. Anna was dolgelukkig, want ze had deze week echt een beetje een crisis. Nu heeft ze gelukkig Loulou, een Tanzaniaans meisje, waar ze wat meer mee optrekt. Ze hebben samen engelse bijles, dus dat schept een band. Anna vond het erg gezellig op kostschool, maar is toch blij dat ze er niet de hele week hoeft te zitten. Vooral omdat ze veel hulp nodig heeft bij haar huiswerk.
Isabelle had haar eerste kampeer-uitstapje met de klas. Met de blauwe schoolbus naar TPC, een suikerplantage, ongeveer 3 kwartier hier vandaan. Op school kon ze een rugzak lenen en nog wat andere kampeerbenodigdheden. Ze moesten zelf de tent opzetten, koken en hebben flinke wandelingen gemaakt. Vanmorgen 3 uur, met volle bepakking, op wandelschoenen die van haar vriendin Manouk zijn geweest. Ze sliep op een matje, lag op een hobbel, dus niet echt een goede nacht, ze was blij toen ze om 6.30 op moest staan.
Wij hadden zelf gisteren een barbecue in hetzelfde TPC, georganiseerd door de oudervereniging van de school. TPC is een enorm uitgestrekt gebied, ongeveer zo groot als Zuid-Limburg, met alleen maar suikerriet en een raffinaderij. De eigenaar is iemand die van St. Mauritius komt, en er wonen ongeveer 10 gezinnen die ook daar vandaan komen, in een klein dorpje. Deze mensen, franstalige blanken, werken in het bedrijf, en hun kinderen zitten op de Internationale School. De arbeid wordt verricht door Tanzanianen, die ook op het terrein wonen.
De bbq was erg leuk, met zwembad, en veel leraren en ouders. Iedereen had eigen eten en drinken mee. Dit jaar zitten er 32 nationaliteiten op school. Inmiddels heb ik er ook een Zimbabwaans loopmaatje bij, zij is getrouwd met een duitser, en 1 van haar zoons zit bij Anna in de klas. Ben benieuwd naar haar perceptie van de politieke situatie in Zimbabwe. Wij zitten ons hier af en toe te ergeren aan de hoeveelheid bankbiljetten die je nodig hebt om iets te betalen. Het grootste bankbiljet is 10.000 Tanzaniaanse Shilling, ongeveer 5 euro. Dus als je 200 euro uit de muur trekt, heb je meteen een grote stapel briefjes. We moesten 6 maanden huur vooruit betalen, dat loopt dan meteen in de miljoenen, het leek wel een koffer met losgeld. Maar zo erg als in Zimbabwe is het natuurlijk niet en de inflatie valt ook best mee.
Er wordt hier flink geklaagd over het weer, vooral door de nederlandse bloemen- en plantenkwekers. Het schijnt te koud te zijn voor de tijd van het jaar en te weinig zonuren, het is het hele jaar al niks, " zo erg hebben ze het nog nooit meegemaakt". Wij zijn dik tevreden met het weer, het is geen dag onder de 20 graden en het regent zelden. En dan zie je toch regelmatig mensen met wollen mutsjes op en een portier bij de school loopt de hele dag in een ski-jack.