zondag 3 augustus 2008

koffiebonen

Vanmiddag hebben we ons af laten zetten bij een lodge op het platteland. Een prachtige plek met uitzicht op de Kilimanjaro. Maar die liet maar heel af en toe een topje zien, want het was tamelijk bewolkt er omheen.
Het weer is over het algemeen matig tot zwaar bewolkt, met temperaturen tussen de 20 en 24 graden, dat noemen ze winter. Vanaf augustus begint de zomer, die duurt tot februari, met een regenperiode in november. De meeste regen valt in april en mei. Ook hier heeft men het over klimaatverandering, want het is nu al te lang te koud en nat voor de tijd van het jaar: 'onze' taxichauffeur noemt het 'frreezing cold'.
De Kilemakyaro Lodge ligt tussen de koffieplantages. We hebben daar heerlijk geluncht en vervolgens gewandeld. Interessant om te zien waar eigenlijk de basis ligt van die eindeloze hoeveelheid koppen koffie die we in Nederland naar binnen gieten. Het is gewoon een soort bes met daarin een zacht, glad wit boontje. Maria klaagde over een jeukende muggenbult. Ik vertelde haar dat het heel goed helpt om met zo'n boontje over de bult te wrijven. Het hielp! Lang leve het placebo-effect.
Tijdens de wandeling kwamen we langs krotachtige huisjes met heel veel kinderen. Die vervolgens weer erg nieuwsgierig achter ons aan kwamen. Ze lopen al gniffelend een stukje met je op en ondertussen oefenen we een beetje swahili.
Vanavond hebben we in een restaurantje gegeten met Claudette en Anthony, het engelse echtpaar dat al 8 jaar in Moshi woont. Zij doet promotie-onderzoek en hij is hoofd van de oogheelkunde-afdeling van het KCMC.
Van hen hebben we wat tips gekregen, over bijvoorbeeld bij welke supermarkt we het beste boodschappen kunnen doen. We zullen een postbus moeten openen, want de straat (beter gezegd zandpad) waaraan ons huis ligt, heeft geen straatnaam. Alleen geasfalteerde wegen hebben straatnamen.
Is het niet geweldig, behalve een huis gevonden, hebben we nu ook al vrienden gemaakt! Neeeee, ze zijn natuurlijk niet zo leuk als onze vrienden thuis.....
In het restaurant waren ook 2 meisjes, waarvan de ene in de klas komt bij Anna en de andere bij Isabelle. Zij waren heel aardig en wisten te vertellen dat er in beide klassen ook een nederlands meisje zit. Dus de meiden helemaal blij.
Morgen staat de aanschaf van huisraad op het programma. We hebben al een soort Winkel van Sinkel gevonden, dus dat wordt weer lachen.