vrijdag 1 augustus 2008

huis en haard

We hebben 2 vruchtbare dagen achter de rug. Door een via-via contact hebben we een huis gevonden in Shantytown. Het is een bungalow met 4 kamers. Het mooie eraan is dat het een tegen insecten beschermde veranda heeft, een houten vloer en een tuin. Verder is het wel een beetje armoedig, maar we zijn tevreden. Het is grappig om te merken dat je in zo'n andere omgeving je eigen grenzen makkelijk verlegt.
Omdat het ongemeubileerd is, zijn we vandaag op meubeljacht gegaan. De meubels kunnen we aan het eind van het jaar verkopen aan de huiseigenaar. We hebben enkele authentieke stukken op de kop getikt: een eethoek, bankje, bedden. Meubels die je Nederland nooooit zou kopen, maar voor hier prima. We hadden de taxichauffeur gebeld die ons ook van het vliegveld had gehaald. Hij heeft ons naar een matrassenwinkel gebracht en de matrassen op het dak van zijn Peugeot naar het huis vervoerd. Het zag er heel komisch uit.
Aanstaande dinsdag komen de meubels en kunnen we verkassen.
Bij het huis woont een klein gezinnetje, dat bij ons gaat werken. De vrouw spreekt alleen swahili, dus dat wordt een prima leersituatie. Ze hebben een dochtertje van 1,5, Linda, echt een snoepje. We kunnen haar nederlands leren als second language (of limburgs dialect!), want op die leeftijd pikt ze dat natuurlijk snel op.
Gisteren zijn we gaan kennismaken op de Internationale School, rondleiding gehad van bijna 2 uur door de directeur. Het is een uitgestrekt complex met allemaal laagbouwgebouwtjes, grote sportvelden, een zwembad en paardenstallen. De atmosfeer voelde goed, maar ook hier is alles net weer wat armoediger dan je gewend bent. We denken dat de meiden er een prima tijd gaan krijgen.
Isabelle, Anna en Maria passen zich goed aan. Ik heb nog steeds af en toe het gevoel dat ik in een film zit als ik door de stad loop. Het is zo'n compleet andere wereld. Gaspard geniet erg van al het afrikaanse om hem heen. Hij gaat nu even het cijferslotje van een koffer mollen. Het gaat niet meer open, ondanks de juiste code.
Het publiceren van recente foto's loopt nog niet helemaal soepel, de netwerkverbinding is tamelijk traag.
Leuk, de reacties die we krijgen op de weblog!